Remco Evenepoel : de Golden Boy van het Belgische wielrennen

Remco Evenepoel : de Golden Boy van het Belgische wielrennen

Menig wielerfan zal vol verwachting uitkijken naar het eerste profjaar van Remco Evenepoel. De Vlaamse jongeling stak in 2018 met kop en schouders boven zijn concurrenten in de juniorencategorie uit. Meermaals soleerde hij met meerdere minuten voorsprong als eerste over de finish. Kan hij het ook waarmaken bij de profs?

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat Remco Evenepoel furore op de fiets zou maken. Hij droomde van een carrière als voetballer en stond bij PSV, Anderlecht en de Rode Duivels te boek als een talent. Medio 2017 besloot Evenepoel op 17-jarige leeftijd in navolging van zijn vader de overstap naar de fiets te maken.

In zijn eerste maanden bij de junioren maakte Evenepoel in sneltempo naam in de wielrennerij en wist hij onder meer La route des Géants, La Philippe Gilbert juniors en een rit in Aubel-Thimister-La Gleize te winnen. Het leverde hem een selectie voor het wereldkampioenschap op. In het Noorse Bergen zag hij door maar liefst vier valpartijen zijn kansen op een medaille in rook opgaan.

Het seizoen erop maakte hij de overstap naar de Kempense amateurploeg Acrog-Pauwels Sauzen Balen BC. Evenepoel stak hij met kop en schouders boven zijn leeftijdsgenoten uit. In mei won hij in de hoog aangeschreven Vredeskoers twee etappes en het eindklassement. Twee maanden later won hij het EK op de weg met meer dan 9 minuten voorsprong op de tweede. In september was hij beste op het WK na een onwaarschijnlijke inhaalrace.

Nadat hij 20 van de 23 wedstrijden waar hij aan de start kwam winnend afsloot, diende hij bij de UCI het verzoek in om op het WK voor beloften uit te mogen komen. De internationale wielerunie stak hier echter een stokje voor. Er zat niets anders op dan alsnog bij de junioren te starten. Tijdens het WK in Innsbruck veroverde hij met overmacht de mondiale titels in zowel de tijdrit als de wegrace. Na een onwaarschijnlijke inhaalrace reed Evenepoel tijdens de laatste beklimming op 20 kilometer van de finish zijn Duitse medevluchter Marius Mayrhofer uit het wiel en soleerde hij naar de eindstreep.

Na zijn indrukwekkende seizoen stonden de profteams voor hem in de rij. Onder meer Sky en Mitchelton-Scott deden hem een aanbieding, maar Evenepoel zou uiteindelijk kiezen voor de Quick-Step-ploeg van Patrick Lefevere.

In zijn eerste jaar bij de beroepsrenners zal hij met name wedstrijden rijden die met name gericht zijn op zijn specifieke kwaliteiten als klimmer en tijdrijder. Tijdens het 55 koersdagen tellende programma zal hij de eerste vier maanden enkel rittenkoersen rijden. Hij maakt zijn debuut in de Ronde van San Juan en de Ronde van Catalonië wordt zijn eerste WorldTour-koers. Evenepoel uit naar zijn profdebuut. “Ik ben oprecht blij dat ik het volgend seizoen minder makkelijk zal krijgen. Om sterker te worden, heb ik concurrentie nodig. Bij de profs zal ik die zeker krijgen”, vertelde hij aan Het Laatste Nieuws nadat hij op het gala van de Kristallen Fiets tot Beste Jongere van het Jaar werd verkozen.