Tom Dumoulin rijdt Giro d’Italia 2019

Tom Dumoulin rijdt Giro d’Italia 2019

Tom Dumoulin rijdt in 2019 de Giro d’Italia. Dat maakte de winnaar van de Giro 2017 met een videoboodschap vanaf het trainingskamp van zijn ploeg Team Sunweb in het Spaanse Calpe vandaag bekend. De Italiaanse rittenkoers is komend seizoen zijn hoofddoel.

Gezien het parcours met drie heuvelachtige individuele tijdritten start tijdritspecialist Dumoulin als topfavoriet. Aanvankelijk was het plan dat hij zich in 2019 op de Tour de France zou gaan richten. Na de bekendmaking van het etappeschema, bleek dat de Fransen kozen voor een gering aantal tijdritkilometers en een groot aantal aankomsten bergop.

In 2018 combineerde Dumoulin de Giro en de Tour. In beide rondes eindigde hij als tweede in het eindklassement. Toen was er vanwege het WK Voetbal echter tussen de finish van de Giro en de start van de Tour een week meer tijd om bij te komen. In 2019 is dat niet het geval.

Dumoulin vertelt in zijn videoboodschap na de Giro mogelijk ook de Tour de France te rijden. “We hebben lang gedacht aan de Tour, maar de Giro d’Italia heeft een erg mooi parcours komend jaar. Ik houd van het land, ik houd van de koers. De Giro wordt mijn belangrijkste doel,” geeft hij aan. “Het is goed mogelijk dat ik net als afgelopen jaar ook de Tour voor het klassement ga rijden. Maar daar hebben we nog geen beslissing over genomen. Na de Giro gaan we zien wat we gaan doen. Maar normaal gesproken ga ik ook naar de Tour de France.”

Dumoulin zal het in Italië onder meer opnemen tegen Vincenzo Nibali. De gelouterde kopman van Bahrain-Merida maakte eerder deze week bekend dat hij de Giro d’Italia opneemt in zijn etappeschema. De inmiddels 34-jarige Siciliaan won het eindklassement van de Italiaanse rittenkoers in 2013 en 2016. In de Dumoulin gewonnen editie eindigde hij op een derde plek.

De Giro d’Italia 2019 staat op de kalender van zaterdag 11 mei tot en met zondag 2 juni. Er wordt begonnen met een individuele tijdrit in Bologna. Drie weken later wordt de strijd om de roze trui afgesloten met een rit tegen de klok in Verona.